OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

235 óra csend (útinapló másképp)

osztalekportfolio.com - 2024. március 20., szerda 2:18

Február 22-én keltem útra, egy húsvétig tervezett ázsiai utazásra. Szerettem volna emlékezetessé tenni a 42. születésnapomat: egy trópusi sziget közepén, a dzsungelben, egy telefonmentes, csendes Vipassana elvonulással. Véletlenül se csaptam fel utazó bloggernek, néhány élményt viszont szeretnék rögzíteni, mert évek múltán hasznos lehet újraolvasnom.

Az első sokk: mindent letarol a pénzvallás

A hosszú repülés után egyetlen éjszakát töltöttem Koh Samui szigetén, ahol bő 10 évvel ezelőtt megfordultam már, így ismerősnek gondoltam a helyet. Jó ötletnek tűnt a limitált időmet arra használni, hogy az érkezés estéjén beköszönjek a Double Dutch Samui üzletet üzemeltető ismerőseimnek a Big Buddha lábánál, és ha már ott voltam, nyilván fel is sétáltam a szoborhoz.


Emlékeztem rá, hogy 10 éve a helyiek mindenkire rászóltak: cipőt/papucsot a lépcső lábánál levenni, és csakis mezítláb lehet felmenni a Buddhához. Mindenütt tiszteletben tartom a szokásokat, hagyományokat, így annak ellenére sem volt kérdés a mezítlábas séta, hogy zárás előtt totálisan egyedül voltam a helyszínen.

Lefelé jövet aztán megláttam egy szembejövő, felfelé tartó párt, akik cipőben voltak. Rövid gondolkodás után szóltam nekik, hogy „véletlenül se szeretnék beleszólni, mit csinálnak, de tudtommal a lépcső aljától mezítláb szokás közlekedni”. Biccentettek, visszamentek, és letették a cipőiket.

Másnap reggel volt némi időm a szomszédos Koh Phanganra áthajózás előtt, így ismét visszamentem a kikötőhöz közeli Big Buddhához. „Csúcsidő” volt, és tömegek mászták a lépcsőket, egytől egyig cipőben, papucsban, szandálban. Kezdtem rosszul érezni magam, amiért előző nap „rászóltam” valakikre, ezzel együtt totál nem értettem a helyzetet…

Bő 10 éve kellemes élmény volt áldást kérni a „kihelyezett” buddhista szerzetestől, aki meditálva rám hangolódott, mondott néhány szót (amit nyilván nem értettem), majd jelezte, hány karkötőt indokolt felvennem távozás előtt. Ezzel szemben most az történt, hogy a szerzetes mutatta, hova dobjam a pénzt, meglocsolt pár csepp vízzel és automatikusan felkötött rám egy karkötőt, majd intett, hogy „kérem a következőt”. Finoman szólva is csalódás volt ez a futószalagon áldás, aminek hangot is adtam a szomszédos ismerős üzletben (ahol 10 év távlatából is emlékeznek rám a nem mindennapi alkufolyamat miatt, melynek eredménye a videóim hátterében sokszor feltűnő Ganesha szobor nappalimba költözése).

Kibeszéltem a helyiekkel, hogy ma már mindenkinek mindegy, leveszik-e a turisták a cipőjüket és hogy úgy általában hogyan viselkednek a szentély környékén. A lényeg, hogy hozzák a pénzt, minél nagyobb mennyiségben. Elszomorító.

Meglehetősen lehangolva ültem egy fa alatt, a hajóindulásra várva, és azon gondolkodtam, mennyire tönkre tudja tenni az értékeket, hagyományokat a pénzvallás mindenen felülkerekedése. Pár percig kifejezetten magamra is vettem ezt, mivel az elmúlt évtizedeim vitathatatlanul a pénzcsinálásról és befektetésről szóltak. Aztán továbbgondolva nem volt nehéz belátni, hogy

a látogatók nettó vagyonának szintje nem feltétlen van szoros kapcsolatban azzal, ahogy a pénzt használják, és amilyen hatást ezáltal a környezetükre gyakorolnak.

Kevés pénz birtokában is viselkedhet valaki tiszteletlenül és destruktívan, illetve akkor is maradhat alázatos, ha egyébként a fél szigetet megvehetné az anyagi lehetőségeinek köszönhetően. Eddigi éveim során csak a pénzcsinálásban jeleskedtem, a felhasználásával kapcsolatban kifejezetten van mit tanulnom. Az alázatos táborba sorolom magam, és ott is tervezek maradni.

10 nap csend: El se olvastam, mire vállalkozok

A megcélzott „születésnapi elvonulás” tekintetében a Koh Phangan szigetén található Indriya meditációs központra esett a választásom, egy számomra abszolút hiteles ajánlás alapján. Még Magyarországról be is jelentkeztem hozzájuk a március 1-11. közötti programra, a meglehetősen hosszú leírást viszont nem mertem elolvasni. A beköltözés előtti este jutott eszembe, hogy valószínűleg én leszek az egyetlen, aki konkrétan előzetes tájékozódás nélkül vág bele a kalandba.

A helyszínen ezek a szabályok fogadtak (a képre klikkelve, nagyítással talán látszik rendesen):


És ez a napirend:


A hajnali 4-kor kelés annyira nem hat meg. A csendben levést még sose próbáltam ennyi ideig, de alapvetően introvertált vagyok, és nem lételemem, hogy folyamatosan hallassam a hangomat, így nem tartottam tőle különösebben. A telefonom 10 napra leadásától már annál inkább, de így legalább élesben lehetett tesztelni, mennyire profi minőségben meg tud jelenni a FALCON hírlevél nélkülem is. (Meg úgy általában azt, hogy nem áll meg a világ Sólyomi Dávid nélkül, sőt…)

Előre nem sejtettem, hogy az étkezéssel és a hozzá kapcsolódó gondolatokkal komoly problémáim lesznek, ahogy a meditáció „túladagolásával” is. A tábor koncepciója, hogy az érzékszervi élményeket totálisan háttérbe szorítja: szex, drog, alkohol, cigi megtiltva, a kaja pedig minden nap ugyanaz az ízetlen cucc, és déltől másnap reggelig nincs is szilárd táplálék. Ilyen feltételek mellett minden adott, hogy rálásson az ember olyan dolgokra, amikre a mindennapi életében esélye sincs.

A Garmin órámat ugyan nem kellett leadnom, mégis megkérdeztem, mit javasolnak ezzel kapcsolatban. Az volt a válasz, hogy tegyem el, és „float with the bell”, azaz hagyjam, hogy a programváltásokat jelző gongjelzések irányítsák az életemet a következő 10 napban. Megfogadtam a tanácsot. Érdekes és egyben ijesztő volt, amit mondott Anthony, a táborvezető:

Élvezzem, hogy semmilyen döntést nem kell hoznom, mert mindent eldöntöttek helyettem, én csak úgy legyek, és adjam át magam a történéseknek.

Hadd ne mondjam, hogy nem éppen ilyen mentalitással élem a mindennapjaimat…

0. nap

  • Rögtön a legelső, esti földön ülős meditációt gyötrelmesen hosszúnak éreztem, így abszolút jogosnak tűnt a kérdésfelvetés, mégis hogyan fogok én ebből napi hét darabot túlélni, 10 napon keresztül.
  • Már most menekülnék innen, ezért érzem tuti biztosra, hogy itt a helyem, maradnom kell!

1. nap

  • Megmondták előre, hogy az első 2-3 nap nehéz szokott lenni. Mindenki magának teszi azzá.
  • Hogy fogom én ezt túlélni? Rengeteg van még belőle, visszaszámolni nem is érdemes. Sokkal kilátástalanabb, mint mondjuk egy Ironman projekt.
  • Be vagyok feszülve, pedig (állítólag) annál könnyebb, minél előbb megadja magát az ember a „sodrásnak”, én viszont folyamatosan ellenállok.
  • A meditációs technikák elsajátítása egyáltalán nem nehéz, a brutális mennyiségű gyakorlás viszont emberfeletti fegyelmet igényel.
  • Napi 11x45 perc, azaz 8 óránál is több meditáció azért nálam erősen kiveri a biztosítékot. (A valóságban pedig ennél a „hivatalos mennyiségnél” szerintem többet csináltunk.) Mondták is, hogy „high-level monastic practice”, aminek alávetettek minket, azaz egy kolostorba beköltözve is épp ezt kapnánk, csak itt a táborban van egy fix exit időpont. Voltak napok, amikor ez tartotta bennem a lelket.

2. nap

  • Más dolog tudni, hogy el kellene engedni az ellenállást, és megint más erre képesnek lenni. Én egyelőre nem vagyok képes, szóval elég rosszul érzem magam.
  • Megkaptuk, hogy a meditációk közötti szünetekben is meditálva közlekedjünk, és folyamatosan tegyük fel magunknak a kérdést, hogy éppen mit csinálunk, milyen mögöttes, mélyebb indíttatásból. (Ez egyébként extrém durva felismerésekhez vezet.)
  • Vallási meggyőződéstől függetlenül szerintem megkérdőjelezhetetlen, mennyire meghatározó dolgokra jött rá Buddha, ahogy az is, mennyire nem változott az emberi alaptermészet és működés az azóta eltelt 2500+ évben. (Kifejezetten jól kihasználható ez a befektetési területen, ha kellően tudatos vagy.)
  • Egyáltalán el tudom hinni, hogy akár jól is érezhetném magam, és nem csak végig kell csinálnom (ezt is)?! Elég messzire vezető kérdés…

3. nap

  • Kezdek megnyugodni, belassulni, ezzel együtt az életérzésem is sokkal vállalhatóbb.
  • Kifejezetten kibillentett, és megharagudtam, amiért az esti ülő meditáció érzésre sokkal hosszabb volt a „megbeszélt” (programban szereplő, ezáltal általam jóváhagyott) 45 percnél. Finoman szólva is elgondolkodtató.

4. nap

  • Full kontroll módban élek. Itt is az zavar leginkább, hogy nem én irányítok, hanem sodródnom kell. Pedig nyilván illúzió a full kontroll, de ez megint mélyebb kérdés.
  • A táborvezető Anthony 1991-ben érkezett a szigetre, amikor még csak bambuszkunyhók voltak a parton. Mára légkondis villákkal épült be minden, hiszen az érzéki örömök fokozása hajtja a világot, miközben érezhetően nem válunk boldogabbá ezen a „többet, jobbat, másképp” úton. Totálisan egyet tudok érteni az elmondottakkal, mindazonáltal a teljes vagyonommal arra fogadok, hogy ezer emberből egy se lesz képes kitörni ebből a körből (pont azért, amiért egy ilyen elvonulást se könnyű végigcsinálni), ennek megfelelően a világgazdaságot továbbra is hajtja majd ez az erő, és tökéletes helyen van a pénzem a részvénypiacon.

5. nap

  • Többen kezdik feladni. El is hagyták a tábort páran, a feladatokat pedig sokan látványosan nem csinálják rendesen. Szemlátomást én sem, különben észre se vehetném ezt…
  • Egyetlen dolgot kontrollálok: végigcsinálom az elvonulást, és nem lógom el a feladatokat. Ezzel együtt semmilyen eredményelvárásom nincs.
  • Sokkal tisztábban látok a tonnányi meditáció hatására. Felfedeztem például, hogy neheztelek Anthony egyik segítőjére, akit ráadásul valamiért nem is tisztelek annyira, és ráébredtem, hogy ez az érzéskombináció gyönyörűen letükrözi egy korábbi kapcsolatom végnapjainak dinamikáját. Erre is itt kellett rájönnöm, nem a pszichológus kanapéján.

6. nap

  • Minden egyes nap ugyanaz az ízetlen kaja van, az is csak reggel és délben. Én mégis túleszem magam. Van dolgom mindful eating terén.
  • A saját fontosságérzetemmel arányosan nő a szenvedésem mértéke (ahogy azt számos helyen olvastam). El tudom ezt fogadni, mégis valamiféle egyensúlyt keresek: nem akarok fontos lenni, csak azért mégis legyen már jobb hely a világ általam.
  • Naval Ravikant tanácsa egybecseng az általam megcélzottal: tudatosan választok 1-2 célt, ahol vállalom a szenvedést (dukkha). A kulcs ezen célterületek alacsony száma, mert ha ezt nem tartom be, akkor az egész életem egy elvárások és célok által gúzsba kötött szenvedés lesz/lenne.

7. nap

  • Rutinszerűen címkézzük a felmerülő gondolatokat, és ma rengeteg a „megítélés” (judging) címkém. Magammal nem vagyok rendben, ezért ítélek meg mindent és mindenkit.
  • Eddig tartott a viszonylagos megnyugvás?! Érdekes, mert a körülmények totál változatlanok, szóval ezt a változást is csak én idézhettem elő, nem tudok másra mutogatni.
  • Ez a „high-level monastic practice” kb. annyira jó kezdés, mint amikor életem első hivatalos futóversenyének rögtön egy maratont választottam. Volt ugyan előzetes meditációs gyakorlatom, de főleg a vezetett műfajban, aminek nagyjából annyi köze van az elvonuláson alkalmazott technikákhoz, mintha úgy neveznék maratonfutásra, hogy „végülis bringával már mentem annyit egyszer, régen”.
  • Többször felmerül bennem a „jár nekem” érzés, ami persze csak frusztrációt szül. Senkinek semmi nem jár. Könnyebb mondani, mint őszintén megélni percről percre.

8. nap

  • Ma van a szülinapom! Elhatároztam, hogy nem keserítem meg magamnak ezt a napot. Legalább ezt nem. Emellett tudatosan igyekszem felfedezni, mi a nap ajándéka számomra. (Nem volt nehéz, délután kaptunk fagyit!)
  • Hiányzik a telefonom? Őszintén nem volt rosszabb csak napokkal később ránézni, hogy kik gondoltak rám és köszöntöttek fel.
  • Kifejezetten jó kis nap volt! Magamnak tettem azzá.

9. nap

  • Ha már megvilágosodottnak érzed magad (márpedig elég nagy divat és biznisz lett ezt hirdetni), akkor Anthony javaslata szerint tölts el egy hetet a karácsonyi szünetben a családod, szüleid társaságában. Ennél jobb teszt aligha kell…
  • Csinálom én a meditációkat, de csak testben sétálgatok, „feladva”. Pont olyan állapotban vagyok, amiről az „Egy ironman vallomásai” könyvemben írtam a Tony Robbins rendezvény budapesti szatellit eseménye kapcsán. Sokkoló felismerés. Egész biztosan nem nyugszom, amíg meg nem találom, mi adná vissza a lelkesedésemet és lendületemet.
  • Az este utolsó sétáló meditációja annyira nem ment, hogy megengedtem magamnak, hogy leüljek csillagokat nézni. Elég nagy szó ez a „merev feladat végrehajtó, finisher” énemtől.

10. nap

  • Tömegével tódulnak elő a kisgyerekkori emlékek és érzések.
  • 100%-osan egyetértek az Anthony által hangsúlyozott üzenettel, amit Gandhi önéletrajzában is olvastam: egy ponton mindenkinek szembe kell néznie az elméje működésével, és foglalkoznia kell a folyamatosan szövegelő belső hanggal. El lehet ezt odázni, megúszni viszont nem!
  • Hálás vagyok az itt tanult technikákért, és meg is találom majd a helyüket a mindennapi életemben.
  • Kimerültem. Másokon is ezt látom. Pedig valaki 20 napra „vonult be”, és állítólag létezik 60 napos verzió is. Jelenleg kizártnak tartom, hogy ilyesmit bevállalnék.

Néhány konklúzió

Egészen pontosan 235 órán át tartott a tábori csend. Ezen 10 nap szinte teljesen ugyanolyan volt a külső körülmények szempontjából, ennek ellenére elég komoly érzelmi hullámvasúton mentem keresztül. Érdekes volt megtapasztalni, milyen sokféleképpen tudom megélni „ugyanazt” a napot, ezáltal belátni, hogy mennyire a belső világom határozza meg a megtapasztalásaimat.

Anthony megosztott egy tanmesét egy szerzetesi bevonulásra készülő emberről, aki sorra járta a kolostorokat, de egyik se felelt meg neki. Mindenütt kellemetlen szagot érzett. Végül rájött, hogy a szag a hátizsákjából jön. Az általam nagyra tartott Darnel Christian ezt korábban úgy fogalmazta meg, hogy Hawaii egy jó hely, amíg te meg nem érkezel. Magadat, a saját belső állapotodat mindenhova viszed, így amíg ezen nem dolgozol, addig a világ legszuperebb utazása vagy éppen összes pénze se fog sokat lendíteni az életérzéseden. (A legtöbben csak akkor jönnek erre rá, amikor megszerzik a vágyott külsőségeket, de jobb későn, mint soha…)

A telefonom csipogása és csörgése egyetlen pillanatig se hiányzott, a reaktív üzemmódot a mindennapjaimban se szeretem. Proaktívan ugyanakkor szívesen nyomkodtam volna, keresgéltem volna neten. Az utazás alatt egyébként is átkereteződött bennem az iPhone szerepe: a parttól messze beúszva sokszor azon gondolkodtam, hogy bármit elvihetnek a kint hagyott cuccaim közül, csak a telefonom maradjon meg, mert anélkül egyáltalán nem tudnék boldogulni. (Warren Buffettet is egy hasonló felismerésre vezette rá egyik kollégája, és elmondásuk alapján ez a nélkülözhetetlenség lett az Apple befektetési tézisének sarokköve.)

A beszéd őszintén nem hiányzott. Néhányszor ugyan praktikus lett volna megszólalni, a felszínes „ki vagy, honnan jöttél” típusú társalgásoktól való megmenekülés viszont nálam többet nyomott a latban. Terveim szerint a szombati telefon és internetmentes napjaimon ezentúl a karórámat se fogom felvenni. Érdemes kipróbálni, milyen érzést ad az „időnélküliség”.

A tábor végén a telefonomat visszakapcsolva 700 olvasatlan email fogadott. Szép termés 10 nap leforgása alatt, és a korábbinál tudatosabb állapotomban fel is vetett néhány olyan életvezetési kérdést, amiken el fogok gondolkodni.

Hasonló elvonulást belátható időn belül biztosan nem csinálok, arról viszont meg vagyok győződve, hogy nem véletlenül kerültem oda, és a megtapasztalásoknak lesz szerepe az életemben. Nagy kedvet talán nem csináltam a témához, de ha valamiért mégis megszólít egy ilyen elvonulás ötlete, akkor az Indriya meditációs központot teljes szívvel tudom ajánlani. (A nálam sokkal tapasztaltabb résztvevők is hasonlóan nyilatkoztak a tábor végén.)